Saturday, February 16, 2013

Tutorial : Cara Memilih Blogskin Dan Pasang Ke Dalam Blog


                             
                                              Assalamualaikum and hye for all bloggers ^^



Baru hari ni nak buat tutorial . Asyik Busy sentiasa . Erk ? Haha .. okay-ii , tipu shj . Asyik duduk main Facebook , Facebook . dan Facebook lagi . Sampai terlupakan blogger ni . Alooo ~ kesiannya ,, my chubby - chubby blogger ni .

Okay , kita stop membebel . Dan start tutorial :) Saya nak ajar cara memilih blogskin dan pasang ke dalam blog . Buat pengetahuan anda semua , blog saya ini bukan blogskin ye ? Saya memakai denim template :* Ini contoh blog pelanggan yang mengambil tempahan saya yang memakai blogskin :  http://tiffanybloggeries.blogspot.com/ dan  http://extraordinary-passion.blogspot.com/ .

Nampak ? Cantik gila weyhhhhh blogskin tu :) Haha . tengoklah sape yang edit >.< perasan sat . Kalau u'olls nak jugak macam ni , boleh tempah dengan saya . Dari harga rm2 - rm 15 sahaja . Bayar melalui topup . Tidak menerima bank in . Nak tempah , boleh inform dan inbox di sini : Facebook Saya =D

Mula - mula u ' olls kena pilih salah satu skin dahulu . U'olls boleh pilih di sini : http://www.blogskins.com/  :) Nampak ,banyak cantik2 woooo .. Rambang mata . U'olls pilih satu sahaja skin yang terbaik dari yang terbaik :) Kalau tak ada skin yang korang minat di situ . u'olls boleh scroll je ke bawah , bawah dan bawah lagi sampai bawah sekali dan ada nampak tulisan 'Tag Skins' . U'olls nak Blog tu tema warna apa ? Contoh , I pilih warna pink .








Nampak ? U olls dah search warna kesukaan u olls ? :) Mesti akan keluar macam2 skin . Semua cantik - cantik , cun melecun .  U olls pilihlah skin yang dah menarik hati tu :) Jangan pilih banyak-ii ! Kena pilih satu je  ;)   *saya pun masa nak pilih skin tu , tak tau nak pilih maana satu . sakit mata . Banyak cantik :) *


                       


Cantik siyhhh .. Dua - dua yang saya screen capture ni cantik , tapi malangnya kena pilih satu sahaja :/ Alooo ~ Sedih woo .. Nak pilih dua-dua skin . :( Macam mana ni ? Nak skin atas ke bawah ? Nak skin atas ke bawah ? Huhu . Terpaksa lah ambil yang atas . Maaafkan daku wahai skin yang bawah .  Bila u' oll dah pilih skin yang diminati tu , u ' olls bukaklah skin tu :)


                             


Bila dah tekan skin u'olls pilih tu , akan keluar macam ni . Lepas tu , u ' olls  scroll ke bawah sikit :) dan akan jumpa tulisan 'BLOGGER MAIN' .  u' Olls tekanlah situ yawww ? Dah tekan tu maknanya dia dah download coding untuk skin korang tu :) Then , u ' olls copy semua coding - coding yang dah di download tadi .


                                


Dah copy ? U ' olls bukak blog u ' olls .. Dan pergi ke template :) Bila dah sampai ke templates tu , u ' olls  scroll ke bawah . Dan akan jumpa banyak coding macam ni :


                              


U' olls delete semua coding yang macam gambar dia atas . Then , u ' olls paste balik code yang u ' olls copy untuk blogskin tadi ;) Haaa .. Lepas tu , u ' olls terus save . Okay , menjadi tak blogskin korang ? kalau menjadi , baguslah . Tutorial ni untuk orang yang blognya dah sememangnya memakai blogskin . Sesiapa yang memakai template , memang tak akan menjadi :* Kalau u ' olls nak tukarkan blog u ' olls ke
blogskin , u ' olls boleh ikut tutorial ini :  http://bloggerdehajar.blogspot.com/2013/01/tutorial-cara-menukarkan-template-ke.html




        *Dah ikut tutorial ni , jangan lupa berterima kasih , follow and comment blog ni yawwww ?                                 Assalamualaikum  :) *

Friday, January 25, 2013

Tutorial : Cara menukarkan template ke blogskin


                                                        Assalamualaikum and hye ^^



Buat tutorial lagi ! buat tutorial lagi ! Tiap-tiap hari buat tutorial .. ;) adoii .. tetiba boleh jadi rajin nak buat tutorial .Semangat membuak ! Kalau boleh nak buat 5 tutorial sehari . Tapi, tak boleh . bila dah penat idea tak mendatang , bila idea tak mendatang , maka tak menjadilah entri ..

Okay , stop membebel . kita start tutorial :) Hari ni , saya nak buat Tutorial : Cara Menukarkan Template ke Blogskin .Tutorial ni di request oleh adik Siti Aisyah . So , dengan seikhlas hatinya saya nak buat tutorial ni . hikhik .  Time rajin , bolehlah nak buat tutorial bagai ni . Bila malas bertandang , jawabnya BOLEH BLAH ..  ahaha , okay kasar sikit bahasa :3

Nak tukar template kepada blogskin ni senang sahaja . Mula - mula , pergi ke blogger.com. Kemudian Log In yawww ! :) *jangan sesekali beri password blog anda kepada orang yang tidak dikenali . privacy u olls *   Sila pergi ke templates :) Tau dakk templates tu kat mana  ? Kalau tak tahu , sini saya tunjukkan .


                          


haa ? nampak ? nampak ? tekan situlah .. :)  Bila dah tekan template , akan keluar macam ni pulak :



                         


U olls just scroll down sampai bawah sekali :)  Bawah , bawah , bawah , bawah sekali . Akan terjumpalah satu ayat alah ni : 'Revert To Classic Templates' .  U olls tekanlah eh dekat ayat alah tu ?


                         


Dah ? Tadaaa ! Tahniah to u olls yaw ? U olls dah berjaya tukar blog jadi blogskin . So , bila orang tanya u olls pakai blog jenis apa ? U olls bolehlah jawab dengan bangganya  Blogskin .  :) Senang je kan nak tukarkan template ni jadi blogskin ? :) Main cincai sajooo ..




*Dah ikut tutorial ni , jangan lupa berterima kasih , follow and comment blog ni yawwww ? Assalamualaikum  :) *


Tuesday, January 22, 2013

Tutorial : Cara Menukar Background Blog (Template)

                                                  Assalamualaikum and hye ^^


Hari semakin hari , terasa macam tak lengkap pulak tutorial . Di atas permintaan ramai mintak siti buat tutorial tentang blog ni  , baru ada masa nak buat :P

Hari ni nak ajar yang simple-ii ajolahh .. Tutorial about template :) not blogskin okay ? Blogskin tak pandai . *malu,tutup muka*   Template ni susah sikit . Kena main-ii ngan code . So, u olls kena telitilah . silap langkah , tak kan jadi ;)

Btw , tutorial yang saya nak buat kali ni, tak ada kena mengena ngan coding . Senang sahaja . Cincai cincai sahaja u olls . Buat sambil tutup mata pun , boleh menjadi .
Oke-ii , membebel sahaja dah 3 perenggan ,now baru nak start tutorial . haha , jangan marahhh ..

Firstly , u olls pergi ke dashboard blogger. Kemudian , pergi ke template . :) Tahu dak Template tu kat mana ? Kalau tak tahu , ni Diaaa ..


                        



Seen ? Nampakkan tulisan template tu ? So, tekan situ okay ?  Bila dah pergi ke template , dia mesti akan keluar macam ni kan ? ada dua pilihan di situ :) Sama ada edit HTML or Customize . u olls pilih Customize okay ?




                       


Then , dah pilih customise tu , mesti dia akan bagi banyak pilihan kan ? sama ada nak edit Templates , Background , Adjust Widths , Layout and Advances right ? U olls pilih background hokayyy ? Dekat background image tu , ada banyak pilihan background cantik-ii :) Kalau u olls nak cari background sendiri kat google image pun boleh jugak and then upload :D


                           


Bila u olls dah pilih background yang dah bertakhta di hati tu , tekan done pulak . And then ,  Apply To Blog :) 
Tadaaa ! U olls dah pandai sudahhh tukar background image . Tahniah  !!!




*Dah ikut tutorial ni , jangan lupa berterima kasih , follow and comment blog ni yawwww ? Assalamualaikum  :) *










I ni Blog Tutorial Blogger de Hajar'. Copycat akan didakwa .