Saturday, February 16, 2013

Tutorial : Cara Memilih Blogskin Dan Pasang Ke Dalam Blog


                             
                                              Assalamualaikum and hye for all bloggers ^^



Baru hari ni nak buat tutorial . Asyik Busy sentiasa . Erk ? Haha .. okay-ii , tipu shj . Asyik duduk main Facebook , Facebook . dan Facebook lagi . Sampai terlupakan blogger ni . Alooo ~ kesiannya ,, my chubby - chubby blogger ni .

Okay , kita stop membebel . Dan start tutorial :) Saya nak ajar cara memilih blogskin dan pasang ke dalam blog . Buat pengetahuan anda semua , blog saya ini bukan blogskin ye ? Saya memakai denim template :* Ini contoh blog pelanggan yang mengambil tempahan saya yang memakai blogskin :  http://tiffanybloggeries.blogspot.com/ dan  http://extraordinary-passion.blogspot.com/ .

Nampak ? Cantik gila weyhhhhh blogskin tu :) Haha . tengoklah sape yang edit >.< perasan sat . Kalau u'olls nak jugak macam ni , boleh tempah dengan saya . Dari harga rm2 - rm 15 sahaja . Bayar melalui topup . Tidak menerima bank in . Nak tempah , boleh inform dan inbox di sini : Facebook Saya =D

Mula - mula u ' olls kena pilih salah satu skin dahulu . U'olls boleh pilih di sini : http://www.blogskins.com/  :) Nampak ,banyak cantik2 woooo .. Rambang mata . U'olls pilih satu sahaja skin yang terbaik dari yang terbaik :) Kalau tak ada skin yang korang minat di situ . u'olls boleh scroll je ke bawah , bawah dan bawah lagi sampai bawah sekali dan ada nampak tulisan 'Tag Skins' . U'olls nak Blog tu tema warna apa ? Contoh , I pilih warna pink .








Nampak ? U olls dah search warna kesukaan u olls ? :) Mesti akan keluar macam2 skin . Semua cantik - cantik , cun melecun .  U olls pilihlah skin yang dah menarik hati tu :) Jangan pilih banyak-ii ! Kena pilih satu je  ;)   *saya pun masa nak pilih skin tu , tak tau nak pilih maana satu . sakit mata . Banyak cantik :) *


                       


Cantik siyhhh .. Dua - dua yang saya screen capture ni cantik , tapi malangnya kena pilih satu sahaja :/ Alooo ~ Sedih woo .. Nak pilih dua-dua skin . :( Macam mana ni ? Nak skin atas ke bawah ? Nak skin atas ke bawah ? Huhu . Terpaksa lah ambil yang atas . Maaafkan daku wahai skin yang bawah .  Bila u' oll dah pilih skin yang diminati tu , u ' olls bukaklah skin tu :)


                             


Bila dah tekan skin u'olls pilih tu , akan keluar macam ni . Lepas tu , u ' olls  scroll ke bawah sikit :) dan akan jumpa tulisan 'BLOGGER MAIN' .  u' Olls tekanlah situ yawww ? Dah tekan tu maknanya dia dah download coding untuk skin korang tu :) Then , u ' olls copy semua coding - coding yang dah di download tadi .


                                


Dah copy ? U ' olls bukak blog u ' olls .. Dan pergi ke template :) Bila dah sampai ke templates tu , u ' olls  scroll ke bawah . Dan akan jumpa banyak coding macam ni :


                              


U' olls delete semua coding yang macam gambar dia atas . Then , u ' olls paste balik code yang u ' olls copy untuk blogskin tadi ;) Haaa .. Lepas tu , u ' olls terus save . Okay , menjadi tak blogskin korang ? kalau menjadi , baguslah . Tutorial ni untuk orang yang blognya dah sememangnya memakai blogskin . Sesiapa yang memakai template , memang tak akan menjadi :* Kalau u ' olls nak tukarkan blog u ' olls ke
blogskin , u ' olls boleh ikut tutorial ini :  http://bloggerdehajar.blogspot.com/2013/01/tutorial-cara-menukarkan-template-ke.html




        *Dah ikut tutorial ni , jangan lupa berterima kasih , follow and comment blog ni yawwww ?                                 Assalamualaikum  :) *

No comments:

Post a Comment

I ni Blog Tutorial Blogger de Hajar'. Copycat akan didakwa .